Besök på Domaine Bertrand Bergé i Paziols (Fitou) den 5/8-2010

9 Aug

Vi besökte gården (visa i Google streeetview) där Jérôme Bertrand och hans fru driver släktens vingård. Sedan 1994 då Bertrand tog över efter sin far, som förövrigt fortfarande hjälper till på gården, bestämde de sig för att bli en oberoende vinproducent. Tidigare hade familjen varit ansluten till ett kooperativ. 85 % av producenterna i Fitouappelationen är anslutna till ett kooperativ så Bertrand ses som en förnyare i regionen. Jérôme är sjätte generationens vinproducent i släkten och de har verkat i samma lokaler sedan 1911.

IMG_1640

(Klicka på fotot för att visa alla foton eller titta på dem i en slideshow.)

Jérôme berättade att då det är dags för vindruvsplockning anlitar de 40 vindruvsplockare från Andalusien. Det är ett hård arbete och all plockning sker för hand. Inga maskiner används för detta viktiga arbete. Plockningen pågår i 14 dagar och startar vanligtvis kring den 20:e  till 25:e september. Han vill ha regn kring den 20/7 men absolut inget regn i september. I förra veckan kom ett regn men nu vill han inte ha mer regn. Då blir det ett bra år i år. I år trodde han att de skulle börja plocka den 24:e september – snacka om koll!

De röda druvorna plockas först (carignan, grenache och syrah) sedan är det dags för de gröna där Muscat plockas sist. När druvorna tas ner från bergen förs de in på vagn i ”ladan” där de sorteras manuellt – druva för druva. De bästa druvorna går till toppvinet Cuvée Jean Sirven som har rötter från en tidigare släkting som vann guldmedalj med detta vin vid världsutställningen i Paris år 1900. Detta vin i årgång från 1945 finns det flaskor kvar av på gården och de sägs vara drickbara så lagringsdugligheten hos detta vin är mycket bra.

Carignan är basen i de röda Fitou-vinerna. Enligt appelationsreglerna ska det vara minst 30 % carignan. Då carignan är basen så är Grenache druvan som rundar av och ger elegans. Även Syrah förekommer i två av de röda vinerna.

Vi fick en rundvandring i ladorna och med Jérômes fåordiga engelska och vår fårordiga franska gick det trots allt bra – dessutom var det riktigt kul! När vi kom till lagringen på ekfat berättade han att de varje år köper nya ekfat (Franska) till toppvinet som får ligga på fat i 12-18 månader. Sedan användes faten i ytterligare tre till fyra år till de övriga vinerna. Väl vid buteljeringsmaskinen fick vi veta att de producerar 100 000 flaskor om året. Ca 50 % går till Frankrike medans resten går till Belgien, Schweiz, Kanade m.fl.

Fitouappelationen får också producera söta VDN-viner såsom Muscat de Rivesaltes och Rivesaltes då den äldre appelationsgränsen för Rivesaltes gick där Fitous gränser går idag. Rivesaltes producerar man på två olika druvor; Maccabéo/Macabeu och Muscat. De gör tre söta VDN-viner. Ett av dem är ett Rivesaltes Ambré som produceras i ett solerosystemet.

Vi lämnade Jérôme och hans far efter att ha handlat elva flaskor av dem och då vi fått vår Languedoc-vinbok signerad av dem bägge. Jérôme var vänlig och skickade med en extra flaska rött som en trevlig gest – det tackar vi för!

När vi lämnade byn Paziols tog vi bergsvägarna, där Catarerna höll hus förr i tiden, via byn Tautavel till Rivesaltes. Väl igenom byn Tautavel så började en stigning på smala bergsvägar som varade ungefär halvvägs till Rivesaltes. Detta var en av de vackraste vägar vi någonsin tagit. Enorma vyer – så vackert att det inte var någon idé att fotografera. Måste ses!

Väl framme i Rivesaltes var det som vanligt omöjligt att få något att äta i denna by. Den verkar ha en matförbannelse över oss. Vi besökte kooperativet Arnaud de Villeneuve på torget i byn. Mer om detta i ett annat blogginlägg.

Au revoir!

Ett svar to “Besök på Domaine Bertrand Bergé i Paziols (Fitou) den 5/8-2010”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Vinprovning mars 2013 – tema Carignan och Languedoc | Min Smak - 13 mars, 2013

    […] vin blev kvällens vin nr 3. Jag kan rekommendera att läsa hela inlägget om vårt besök på Domaine Bertrand Bergé. Vi fick till och med vinbondens och hans fars autograf inskriven i vår bok om viner i Languedoc […]

Lämna en kommentar